Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Φοκάτσια με ανθότυρο και σταφύλι








Η φοκάτσια είναι ιταλικό επίπεδο ψωμί που νοστιμίζει με ελαιόλαδο, μπαχαρικά, τυριά, ντομάτα και όποιο άλλο υλικό μας αρέσει. (δείτε περισσότερα)
Δοκίμασα αυτή τη φορά ανθότυρο το οποίο είναι αρκετά ελαφρύ τυρί στη γεύση μαζί με σταφύλια και λίγη τριμμένη ρίγανη. Αν σας φαίνεται δύσκολο ή χρονοβόρο να φτιάξετε φοκάτσια, σας προτείνω να το δοκιμάσετε, θα σας πάρει τόσο χρόνο όσο θα σας έπαιρνε να φτιάξετε ένα απλό ψωμάκι. Η διαφορά είναι στα υλικά που προσθέτουμε πάνω στη ζύμη που τη νοστιμίζουν και την κάνουν λιγότερο βαρετή.
Ο συνδυασμός τυριού- σταφυλιού είναι γνωστός και αρκετά απολαυστικός, το ανθότυρο με τα σταφύλια δένουν πολύ ωραία μεταξύ τους. Καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε σταφύλια τα οποία δεν έχουν κουκούτσια, είτε λευκά είτε κόκκινα.
Πασπαλίστε από πάνω με λίγη ρίγανη ή θυμάρι, που πιστεύω θα του ταίριαζε εξίσου.










Θα χρειαστούμε:




για τη ζύμη:


1κιλό αλεύρι σκληρό
300 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
200γρ. γιαούρτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
1κ.σ. ζάχαρη
επιπλέον λάδι για το άνοιγμα τη ζύμης




για τη φοκάτσια:


200γρ. ανθότυρο
150 γρ. ρώγες σταφύλι
ρίγανη











Πως το κάνουμε:


Σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ ρίχνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά και τη διαλύουμε ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
(ίσως χρειαστούμε λίγο ακόμη αλεύρι κατά το ζύμωμα)
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε έναν πάγκο εργασίας ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη και σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι και λαδώνουμε τη ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμη 30 λεπτά.
Όταν η ζύμη φουσκώσει αρκετά πιέζουμε με τα δάχτυλα μας δημιουργώντας μικρά λακκάκια σε αρκετά σημεία της ζύμης. Απλώνουμε λίγο λάδι πάνω στη ζύμη και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τις λιαστές ντομάτες στα σημεία όπου έχουμε πιέσει με τα δάχτυλά μας. Τα μανιτάρια θα προστεθούν μετά. 
Βάζουμε τη φοκάτσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Όταν η ζύμη αρχίσει να φουσκώνει, βγάζουμε το ταψί και προσθέτουμε από πάνω το ανθότυρο και λίγη ρίγανη τριμμένη. Προσθέτουμε τα σταφύλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς η ζύμη και να ροδίσει. Συνολικά ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας. 


*σκεπάστε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μη μαυρίσει το τυράκι





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρακαλώ μην αντιγράφετε και μη χρησιμοποιείτε το κείμενο και τις φωτογραφίες αυτού του blog χωρίς την άδεια μου και χωρίς να αποδίδετε αναγνώριση/credit.

stospitimouang@gmail.com