Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Φοκάτσια με μανιτάρια και λιαστή ντομάτα









Η φοκάτσια είναι ιταλικό επίπεδο ψωμί που νοστιμίζει με ελαιόλαδο, μπαχαρικά, τυριά, ντομάτα και όποιο άλλο υλικό μας αρέσει. Διαφέρει από το κλασικό ψωμί γιατί είναι επίπεδο και δε φουσκώνει αρκετά όπως επίσης και από την πίτσα που η ζύμη της είναι αρκετά λεπτή. 
Δοκίμασα να τη φτιάξω με λιαστές ντομάτες και μανιτάρια και έγινε νοστιμότατη. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή που σας γράφω ή να βάλετε τα υλικά που σας αρέσουν. 
Πολλές φορές η φοκάτσια γίνεται με ένα μόνο υλικό, όπως για παράδειγμα μόνο με ντοματίνια. Αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που τη διαφοροποιεί από την πίτσα η οποία γεμίζει με πλήθος υλικών. 












Θα χρειαστούμε:





για τη ζύμη:

600 γρ αλεύρι σκληρό
300 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
5 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
επιπλέον λάδι για το άνοιγμα τη ζύμης



για τη φοκάτσια:

100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
10-12 λιαστές ντομάτες κομμένες
100 γρ. μανιτάρια λευκά
αλάτι, μαύρο πιπέρι
θυμάρι
μερικά φύλλα ρόκας








Πως το κάνουμε:



Σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ ρίχνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά και τη διαλύουμε ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε έναν πάγκο εργασίας ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη και σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι και λαδώνουμε τη ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμη 30 λεπτά.
Όταν η ζύμη φουσκώσει αρκετά πιέζουμε με τα δάχτυλα μας δημιουργώντας μικρά λακκάκια σε αρκετά σημεία της ζύμης. Απλώνουμε λίγο λάδι πάνω στη ζύμη και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τις λιαστές ντομάτες στα σημεία όπου έχουμε πιέσει με τα δάχτυλά μας. Τα μανιτάρια θα προστεθούν μετά. 
Βάζουμε τη φοκάτσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ενώ σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια με μια κουταλιά της σούπας λάδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι και θυμάρι για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν ελαφρώς.
Όταν η ζύμη αρχίσει να φουσκώνει, βγάζουμε το ταψί και προσθέτουμε από πάνω τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς η ζύμη και να ροδίσει. Συνολικά ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας. 

Αν θέλουμε αφού τη βγάλουμε από το φούρνο, προσθέτουμε μερικά φύλλα ρόκας. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρακαλώ μην αντιγράφετε και μη χρησιμοποιείτε το κείμενο και τις φωτογραφίες αυτού του blog χωρίς την άδεια μου και χωρίς να αποδίδετε αναγνώριση/credit.

stospitimouang@gmail.com